Yaşayan Okul Bahçeleri bağlamında yapmış olduğumuz tüm çalışmalara öğretmen, öğrenci, veli ve okulun bulunduğu çevre sakinleri tarafından katılım sağlanmıştır.Bu bağlamda ilk olarak yakın çevremizde farkındalık oluşturmak adına yaptığımız faaliyetlerin başarılı olduğunu gözlemlemekteyiz.Köyümüzde ve yakın çevre köylerde öğrencilerimizin bilgi ve beceri aktarımı sayesinde bazı velilerimizin okulumuzu incelemek için bizi ziyaret etmesi ve kendi köylerinde okulumuzda yapılan faaliyetlere benzer çalışmalar başlatmaları çalışma sonuçları arasında gösterilebilir.
Ayrıca taşımalı bir okul olduğumuzdan okulumuzda yemek yenmektedir.Bu bağlamda öğrencilerimiz yetiştirdikleri özellikle kış sebzeleri ile salata yaparak yemekhanemizde yemektedirler.Öğrencilerin kendi yetiştirdikleri sebzeleri kullanmaları ve diğer arkadaşlarıyla paylaşmaları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin nihai hedefi olan yetkin ve erdemli insanlar yetiştirmek felsefesi ile de örtüşmektedir.
Çalışma alanı olan bahçede kullanılan altyapılar yağmur hasadı varilleri,kompost tankı,sera içindeki kasalar,duvara monte edilen atık tahtalar,kuş yuvaları,taş fırın uzun vadede proje sürdürülebilirliğine oldukça uygun olup,çalışmalarda atık malzeme kullanıldığından maliyet anlamında da okul bütçesini yormamıştır.
Çalışma kapsamındaki faaliyetler : Bu çalışma kapsamında aşağıda listelenen çalışmalar 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren yapılmıştır ve uygulamaya devam edilmektedir.
a-) Okul Serası içinde Yükseltilmiş Sebze Yatakları ve Hügel Kültür faaliyetleri : Hügel Kültür, çürümüş ve ya kullanılmayan ağaç atıklarından yapılan yükseltilmiş bahçe yatağı yapma işlemine denir. Bu işlem ile toprağımız, organik malzeme, besin, kökler için hava cepleri bakımından zengin bir kompozisyonun parçası haline gelir ve inanılmaz derecedeki zenginliği ile bitkilere can verir. Odunların zamanla toprak içinde aşınmasıyla, köklerimiz için küçük hava cepleri oluşmaya başlar. İşlemin yapılmasını takip eden 1-2 yıl içinde, toprak içindeki doğal kompost oluşumu ile artan ısı sayesinde, uzun bir büyüme mevsimi etkisi yapacaktır. Bahçe yatağımızın içinde bulunan odunlar yer altı sularının tutulmasına, dolayısıyla su ihtiyacının da karşılanmasına olanak sağlar. Yükseltilmiş bahçe yatağımızın bu su tutma özelliği ile kurak alanların vazgeçilmez işlemi olarak kullanılabilir.Bu çalışma ile birlikte su kaynaklarını korumayı,bioçeşitliliği arttıdığımızı,geri dönüşüm ve karbon ayak izini azaltma konularına katkı sağlamayı amaçladık.
b-) Kompost Gübre Üretimi : Okul seramızın ön bölümüne iki adet kompost gübre üretimi için tahtalardan kasa yapılmış olup,kompost üretimi için gerekli yiyecek atıkları öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından okula getirilmiştir.Bu çalışmamıza da velilerimiz aktif olarak katılmıştır.Öğrencilerimiz kompost gübrenin hazırlık aşamasından oluşum aşamasına kadar tüm aşamalarını gözlemleme fırsatı bulmuştur.Yaparak ve yaşayarak öğrenme fırsatı veren bu faaliyetin faydaları da öğrencilere ders işlenerek anlatılmıştır.
c-) Yağmur hasadı faaliyetleri.: Bu faaliyet kapsamında 220 litrelik 4 adet varil okul çatı saçaklarının tahliye borularının yağmur suyu akacak şekilde alt kısımlarına kurulmuştur.Elde edilen yağmur suları serada ve taş fırın inşaat yapımında kullanılmıştır.Ayrıca tüm sınıflarımız kurulan sistemi incelemek ve yağmur hasadını tanımak için bizzat sistemi kullanarak ders yapmışlardır.
d-) Fide Bankası Projesi : Seramızda yetiştirilecek sebzelerin tohumlarının ekilerek fide haline getirildiği bir alan A blok bahçemize yapılmıştır.Öğrencilerimiz bu bahçede yetiştirdikleri fideleri seramıza kendi sınıfları için ayrılmış bölümlere ekmişlerdir.Fide bahçesinin kurulması aşamasında velilerimiz de aktif rol almışlardır.
e-) Kuş Yuvaları Yapımı : Ana sınıfı öğretmenimiz Buse DEMİRCAN rehberliğinde okul bahçesindeki ağaçlara koyulmak üzere 5 adet kuş yuvası yapılmıştır.Kuş yuvalarının yapımı çalışmasına velilerimiz de katılmışlardır.
f-) Taş Fırın Yapımı : Okul bahçemize okul müdür yardımcısı Arif DÜZEL rehberliğinde taş fırın yapılmıştır.Bu taş fırın ile öğrencilerin yılın belirli vakitlerinde derslerle ilişkilendirerek yemek yapması amaçlanmaktadır.Pide,pizza gibi besinler yapılarak bunlar matematik dersi ile ilişkilendirilmiş,kesirler konusuna ait kazanımlar öğrencilere verilmiştir.Ayrıca bu çalışma ile aile katılımı hat safhaya çıkmış ve okul-veli işbirliği zirve yapmıştır.Haliyle bu durum okul kültürüne olumlu katkı sağlamakta ve işleyişin kalitesini de arttırmaktadır.
g-) Açık Hava Sınıfı : Okulumuza akıllı tahtaların gelmesiyle birlikte varolan yazı tahtaları boşa çıkmıştır.Bunları okul dış cephe duvarlarının uygun yerlerine ve bahçemizde yer alan çardağımıza monte ederek öğrencilerin belirli günlerde pano amaçlı kullanması hedeflenmiştir.Ayrıca bu tahtalardan bazıları magnet kullanımına uygun arka planında sac olan yazı tahtaları olduğundan magnetli oyunlar oynamaya ve magnet kullanarak etkinlikler yapmaya uygun şekilde tarafımızca planlamıştır.Bu faaliyet ile öğrencilerin teneffüs zamanlarını dahi etkin ve verimli kullanmaları amaçlanmıştır.Ayrıca depoda yer işgal eden yazı tahtaları da kullanılır hale gelmiş ve sıfır atık kapsamında değerlendirilmiştir.
h-) Sirke Yapım Atölyesi : Bu çalışma kapsamında okulumuzdaki tüm öğrencilerin bizzat sirke yapabilmesi için 85 adet 1 litrelik cam kavanozlar alınmıştır.Okul bahçemizde bulunan elma ağaçlarından elmalar ve yine okul bahçesinde yer alan bağdan üzümler toplanmıştır.Toplanan üzüm ve elmalar ile her öğrenci kendine sirke yapmıştır.Tüm aşamalarının öğrenci tarafından gözlemlendiği bu çalışma aynı zamanda diğer derslerle de ilişkilendirilmiş,oluşturulan atölyeye koyulan iki adet panoda sirke ile ilgili atasözleri,deyimler öğrenciler tarafından yazılıp panoya asılmak sjuretiyle Türkçe dersi yapılmış,ayrıca sirkenin faydaları temalı yazılar ve sirke ile ilgili hadisler öğrenciler tarafından yazılarak Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersi ile ilişkilendirme yapılmıştır.Bunların yanısıra litrelik kavanozlar kullanılarak matematik dersi ile de ilişkilendirmeler yapılmıştır.Çalışma sonunda elde edilen sirkeler okul yemekhanesinde yapılan salatalarda kullanılmıştır.
I-) Tohum Ekimi : Okul yemekhanesine gelen ayranların boş bardaklarına çeşitli yaz sebzelerine ait tohumlar öğrenciler ile birlikte ekildi.Fide haline gelen tohumlar okul serasında kullanıldı.
I-) Ağaç budama ve aşılama : Okul bahçesine 2024-2025 eğitim öğretim yılında 17 meyve fidanı dikilmiştir.Ayrıca varolan fidanlar budanöış ve 4 ağaça aşılama yapılmıştır.Tüm faaliyetler öğrenciler tarafından gözlemlenerek tamamalanmıştır.
j-) Malçlama : Zehirsiz tarım tekniklerinden biri olan malçlama toprak ve bitki sağlığına fayda sağlayan;istenmeyen otları engelleyen bir uygulamadır.Bu bağlamda sera içine yapmış olduğumuz yükseltilmiş sebze yatakları ve diğer alanlara öğrenciler eşliğinde malçlama tekniği uygulanmıştır.